Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева глобиКомисията за защита

...
Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева глобиКомисията за защита
Коментари Харесай

Глобиха Кауфланд” и ”Билла” заради подвеждащи промоции на олио

Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева санкции

Комисията за защита на конкуренцията глоби две от огромните търговски вериги за хранителни артикули, поради заблуждаваща реклама. За нарушаването се постанова имуществена глоба в размер на 0,03% от чистите доходи от продажби на сдруженията " Билла България " и " Кауфланд България " за 2022 година.

И двата случая след оповестена промоция на слънчогледово олио, продуктът липсва в избрани обекти на понижена цена. Заради това, че подвежда клиентите, първото сдружение е санкционирано с 250 000 лева, а при второто глобата е в размер на 565 000 лева

Ето цялостния текст на известието на Комисия за защита на конкуренцията без редакторска интервенция:

" Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на „ Билла България “ ЕООД в размер на 0,03% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година (равняващи се на 250 089 лева.) за осъществено нарушаване по член 32, по отношение на член 33 от Закон за защита на конкуренцията (заблуждаваща реклама).

В изследването по преписката, формирана служебно от Комисията, се откри, че по време на осъществяване от „ Билла България “ ЕООД на промоционална интензивност със слънчогледово олио „ Реоли “ и високоолеиново олио „ Папас “, няма налични количества от съответните промоционални артикули в избрани обекти. Комисията приема, че в тази ситуация несъмнено е налице противоречие на обещаното с рекламните послания за продажба с понижена цена на промоционалните артикули и фактическото осъществяване на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ темперамент по метода на нейното показване въз основа на употребяваните в рекламните брошури изказвания за понижени цени и налични в избран интервал съществени хранителни артикули, ответното сдружение е в положение да отклони към личните търговски обекти потребителите, до които доближават рекламните послания, като по този метод може да се увредят ползите на съперниците, които дават същите артикули на пазара ".

*Пълният текст на решението е наличен в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията на интернет адрес: .
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР